Publisert

Engangs – Først i verden

Bilde av Jan-Erik Pavels Smith

Kildereferanse: https://www.horecanytt.no/nyheter-produkter-produkter-2015/forst-i-verden/384614

Først i verden

Greenway Norge er den aller første i verden som tilbyr svanemerkede engangsartikler av typen Naturesse til matvarer. Det norske selskapet selger engangstallerkener, -boller og -fat, som er laget av formpressede palmeblader. De er helt uten miljøgifter og er 100 prosent nedbrytbare.

– Flere og flere av kundene våre innen catering, hotell og detaljhandel ønsker produkter som beviselig er gode miljøvalg. Selv når det gjelder produkter med relativt kort brukstid, er det stor miljøgevinst å vinne ved å velge riktig. Med Svanemerket på produktene blir valget lett, og store innkjøpere som Scandic Hotels og Forsvaret bruker allerede disse produktene, sier Jan-Erik Pavels Smith, direktør i Greenway-Norge.

Scandic bruker produktene

– Vi i Scandic Hotels er opptatt av å levere gode matopplevelser, og vi ønsker derfor å presentere våre produkter på en optimal måte. Det gjør vi med produktene fra Greenway. I tillegg måtte det være en emballasje som tilfredsstiller fremtidens krav til miljømerking, sier direktør for mat og drikke i Scandic Norge, Morten Malting, og fortsetter:

– Scandic ønsker alltid å ligge et skritt foran på miljø og samfunnsansvar, og da er Greenway-Norge sine produkter et naturlig valg

– Et godt miljøvalg

Bruken av fluorstoffer i matemballasje har bekymret mange. Både papptallerkener, engangskopper og annet papir som brukes til å pakke inn mat inneholder gjerne slike stoffer, som har status som miljøgifter. Men Greenway lager helt naturlige og kjemikaliefrie produkter.

De tar nedfalne palmeblader fra en nøttepalme som vokser i India, skyller bladene, og presser dem så til riktig form ved hjelp av høy temperatur.

Resultatet er fine tallerkener, fat og boller med tydelige trestruktur som du kan bruke på bordet, i ovnen, i mikroen eller i fryseren. De er 100 prosent biologisk nedbrytbare og komposterbare.

– Det er pionerene som får fart på det grønne skiftet. Greenway er en slik bedrift. De er de første som klarer å tilfredsstille kravene det offisielle, nordiske miljømerket har til engangsartikler. Endelig kan festivaler, hoteller, spisesteder og forbrukere få tak i engangsservice som ser flott ut, og som er gode miljøvalg, sier administrerende direktør i Miljømerking Norge, Anita Winsnes.

Du kan lese hele artikkelen her

Publisert

Engangs – Unngå farlige fluorforbindelser

Bilde av Jan-Erik Pavels Smith

Kildereferanse: https://www.horecanytt.no/engangsartikler-engangsservice-juni-2016/unnga-farlige-fluorforbindelser/398293

– Unngå farlige fluorforbindelser!

– Det som fremover kommer til å få stort søkelys, er farlige miljøgifter i produkter vi spiser på, av og med, mener Jan-Erik Pavels Smith hos Greenway-Norge AS.

Fluorforbindelser – farligere en først antatt

Da det danske mattilsynet sjekket produkter i markedet, viste det seg at det var farlige fluorforbindelser i en stor andel av de produktene som selges.

Professor på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, mener, at de europeiske mattilsynsmyndigheter sine grenseverdier for tungt nedbrytelige fluorstoffer, som han selv har vært med å fastsette, er 100 ganger for høye, og bør settes ned hurtigst mulig. Han sier også at farlige fluorforbindelser er farligere for kroppen en de fleste andre miljøgifter han har jobbet med.

– Blir i kroppen

– De farlige langkjede-fluorforbindelsene forblir i kroppen. Det vil si at et barn som spiser bursdagsmiddag på serveringsprodukter som ikke er frie for slike forbindelser, får med seg en litt «spesiell gave». Mange har ene og alene søkelys på pris, og ønsker å spare noen kroner, men samtidig kan de potensielt utsette seg for alvorlige sykdommer fordi det er miljøgifter i produktene. Er det verdt å sette helsa på spill for noen få kroner? undrer Pavels Smith i Greenway Norge.

Les hele artikkelen hos horecanytt her