Publisert

Engangs – Unngå farlige fluorforbindelser

Bilde av Jan-Erik Pavels Smith

Kildereferanse: https://www.horecanytt.no/engangsartikler-engangsservice-juni-2016/unnga-farlige-fluorforbindelser/398293

– Unngå farlige fluorforbindelser!

– Det som fremover kommer til å få stort søkelys, er farlige miljøgifter i produkter vi spiser på, av og med, mener Jan-Erik Pavels Smith hos Greenway-Norge AS.

Fluorforbindelser – farligere en først antatt

Da det danske mattilsynet sjekket produkter i markedet, viste det seg at det var farlige fluorforbindelser i en stor andel av de produktene som selges.

Professor på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, mener, at de europeiske mattilsynsmyndigheter sine grenseverdier for tungt nedbrytelige fluorstoffer, som han selv har vært med å fastsette, er 100 ganger for høye, og bør settes ned hurtigst mulig. Han sier også at farlige fluorforbindelser er farligere for kroppen en de fleste andre miljøgifter han har jobbet med.

– Blir i kroppen

– De farlige langkjede-fluorforbindelsene forblir i kroppen. Det vil si at et barn som spiser bursdagsmiddag på serveringsprodukter som ikke er frie for slike forbindelser, får med seg en litt «spesiell gave». Mange har ene og alene søkelys på pris, og ønsker å spare noen kroner, men samtidig kan de potensielt utsette seg for alvorlige sykdommer fordi det er miljøgifter i produktene. Er det verdt å sette helsa på spill for noen få kroner? undrer Pavels Smith i Greenway Norge.

Les hele artikkelen hos horecanytt her